Zalety mieszanek kaw

Zalety mieszanek kaw

Jesteś miłośnikiem kawy? Być może masz swój ulubiony rodzaj kawy konkretnej marki, której jesteś wierny ze względu na pyszny smak naparu. Nic dziwnego – najlepsza kawa to ta, która po prostu nam smakuje. Czasem jednak pragniemy odmiany i spróbowania czegoś innego. Jeśli masz ochotę na skosztowanie aromatycznej kawy o oryginalnym smaku, sięgnij po mieszankę. Sprawdź, jakie są zalety mieszanek kaw.

Mieszanka kawy – co to takiego?

Mieszanką kawy zazwyczaj nazywa się produkt składający się z co najmniej dwóch rodzajów ziaren kawowych różnego pochodzenia. Nie jest to jednak jedyna definicja. Pod pojęciem tym kryją się również kawy rosnące w obrębie jednej plantacji, ale na różnych wysokościach. Celem tworzenia mieszanek jest wykorzystanie najlepszych zalet konkretnych gatunków i ziaren w celu stworzenia gładkiego, dobrze zbalansowanego naparu o wyśmienitym smaku.

Komponowanie mieszanek kawowych

Łączenie ze sobą różnych ziaren kawowych i tworzenie mieszanek to sztuka, wymagająca posiadania wyrafinowanego smaku i doskonałego zmysłu powonienia, które pozwalają wyczuć subtelności smaku i aromatu poszczególnych ziaren. Nie jest łatwo stworzyć dobrą mieszankę – nie wystarczy po prostu zmieszać ze sobą kilku garści różnych rodzajów ziaren kawowych, aby uzyskać pożądany efekt. Ziarna są bowiem łączone według cech pierwotnych i uzyskanych podczas palenia, takich jak m.in. czysta kwasowość, bogate nuty, aromat kwiatowy czy posmak kakaowy.

Umiejętne połączenie ze sobą kilku rodzajów ziaren kawy pochodzących z wielu plantacji, palonych w różnym stopniu pozwala uzyskać konkretny smak. Jednostajny i delikatny, a może wyrazisty i charakterystyczny? Aby otrzymać pożądany rezultat, niezbędna jest nie tylko bogata wiedza na temat kawy, ale również pasja do tworzenia nowych mieszanek. Dlatego tylko najlepsi specjaliści, tacy jak eksperci z Cafe Panamera, doskonale wiedzą, co, jak i kiedy połączyć ze sobą, by uzyskać wyśmienitą kawę do espresso lungo, dużej czarnej albo bazę do kawy mlecznej.

Wyjątkowy smak i aromat, czyli o zaletach mieszanek kaw

Ziarna poszczególnych kaw jednorodnych mają zawsze konkretną cechę bardziej wyraźną albo dominującą nad innymi. Na przykład, konkretna kawa może Cię zaciekawić owocowym charakterem, ale jednocześnie będzie Ci brakować w niej mocy. W innej natomiast zachwyci Cię posmak czekoladowy, ale nie spodoba Ci się jej aromat albo zbyt pełne body. Szansą na podkreślenie zalet i zniwelowanie wad kawy są właśnie mieszanki.

Dzięki połączeniu ze sobą najlepszych cech kilku różnych ziaren kawowych możliwe jest uzyskanie mieszanki o najlepszych właściwościach. Umiejętnie zmieszanie ziaren pozwala na przykład zachować czekolady posmak naparu, a przy tym podkreślić jego aromat oraz uzyskać niższe body.

Mieszanie ziaren daje niemal nieograniczone możliwości w kreowaniu smaków. Ogromny wybór mieszanek pozwala na znalezienie perfekcyjnej kawy, która w 100% spełnia określone wymagania dotyczące smaku i aromatu naparu. Jeśli poszukujesz kawy Twoich marzeń, najlepiej zdecyduj się na zestaw kaw do ekspresu składający się z różnych mieszanek. Duży wybór pozwoli Ci na skosztowanie odmiennych naparów i znalezienie produktów, które staną się Twoimi ulubionymi.